Onderstaande foto dateert van 1957. De eerste steen van het gebouw werd 46 jaar eerder, op 28 augustus 1911, gelegd. Het gebouw, ontworpen door architect O. Linzel Jzn en gebouwd door aannemer K. Hensema, werd op 12 januari 1912 geopend. Dit ging gepaard met een programma vol zang, muziek en voordrachten.

Eerste eigenaar van het gebouw op de kruising van de wegen naar Stadskanaal, Mussel en Onstwedde – Waterschapsweg 7 – was de familie H. Sonius. Ze ging er niet alleen wonen, ze runde er ook een kruidenierswinkel. In de zaalruimte was plaats voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Een van de vaste gebruikers was het waterschap.

Het gebouw draagt tegenwoordig de naam Café Veldzicht Bos. Aan het uiterlijk van het gebouw is niet veel veranderd. De kruidenierswinkel is echter niet meer. Die heeft plaatsgemaakt voor een slijterij. Aan het gebouw mag dan niet zoveel veranderd zijn, de op de foto afgebeelde kanaal en brug zijn verdwenen. Het kanaal werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw gedempt. De bomen rond het gebouw zijn evenzeer verdwenen. Hierdoor is het gebouw nu veel beter zichtbaar vanaf de weg.

Bron: Jacco Pranger (voor reacties of aanvullingen: 06-21831002 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Historie-02